top of page

Kişisel Markanızın Vitrini Sizsiniz; Peki Ya Siz Kimsiniz?

Güncelleme tarihi: 23 Oca 2023



Gardner ve Levy tarafından 1955’te literatüre kazandırılan marka kişiliği kavramı, 1997 yılında Aaker’in “Dimension of Brand Personality” adlı araştırması ile farklı boyuta taşınmış ve marka eğitimlerimde bu kavrama atıfta bulunarak “Eğer marka bir insan olsaydı, nasıl biri olurdu? sorusunu sıkça karşımıza çıkarmıştır.


Bu bağlamda, marka kişiliği kavramı, markaların insani nitelikleri içinde barındırdığı, hitap ettiği kişiye nasıl bir mesaj verdiği ve nasıl bir dünya görüşüne sahip olduğu varsayımına dayanmaktadır ve marka kişiliği, marka kimliği ve marka imajı bileşenleri ile bir bütün halindedir.


Marka kişiliği, samimi, heyecan verici, güvenilir, sofistike, dayanaklı gibi insani nitelikleri barındıran bir kavram ise ben bir kişisel marka olarak vitrinimi karakter özelliklerim, kişisel stil kimliğim ve kişisel imajım ile nasıl tanımlamalı ve yönetmeliyim sorusunu iki ayrı disiplini aynı noktada birleştirerek içselleştirmenizi sağlayarak “Kişisel Marka Yaratımında Stil ve İmaj Yönetimi” üzerinden örneklendireceğim.


Aaker’in marka kişiliğini oluşturan unsurlar çatısını Tablo 1’de inceleyebilirsiniz:



Aeker’in marka kişiliğini oluşturanlar unsurlar tablosuna baktığımızda Mercedes markası ile Jeep markasının kişiler üstünde bıraktığı izlenimi inceleyeceğiz.


Mercedes ve Jeep bir insan olsaydı nasıl bir görünüme sahip olurdu?


Kişisel markanızı üstünüzde nasıl taşıdığınız kendinizi derinden analiz etmenizden ve kişilik özelliklerinizi bilmekten geçiyor, kişisel markanızın vitrini sizseniz, siz kimsiniz?








75 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page