top of page

KİŞİSEL MARKA VE KİŞİSEL MARKALAŞMA NEDİR?

Güncelleme tarihi: 21 Eki 2020

Kişisel Marka, bir kişinin başka kişilerle ya da toplulukla online ya da offline tüm platformlardaki ilişkisinde, yaşattığı deneyimi içeren algı, duygu ve değerler toplamıdır. Pratikte, kişisel marka, bir insanın her işinde, her iletişiminde insanlara verdiği bir sözdür. Günümüz dünyasında satın aldığımız tüm markaların bizde yarattığı bir algı var ve aslında o markanın vaat ettiği sözü ve algıyı satın alıyoruz. Ayrıca araştırmalar gösteriyor ki, insanlar düşüncelerinden ziyade duygularını dikkate alarak satın alma kararı veriyor. Aynı şey iş hayatında insanları seçerken de geçerli. Her insanın, bir diğeri üzerinde yarattığı bir algı, bir söz var ve bir insanın tercih edilme kararı onun yarattığı algı doğrultusunda geçekleşiyor. Dolayısıyla, iş dünyasında algıyı yöneten tercihleri de yönetiyor.


İnsanların güvendiği ve inandığı insanlarla çalışmayı, onları dinlemeyi ve takip etmeyi tercih ettiği bir dünyada kişisel marka, kişinin kendi değerini ortaya koyması, başarılarını anlatması, rakiplerinden sıyrılarak öne çıkması ve hedeflediği kitleye, doğru kanallardan güçlü bir şekilde anlatması için en etkili araç olarak kullanılıyor.​


Kişisel Markalaşma ise, kişinin ulaşmak istediğin amaca hizmet edecek şekilde güçlü yanlarının ve uzmanlığının ortaya çıkartılması ve hedeflediği pazarda görünür, bilinir ve 'talep edilen' olmasını sağlamak amacıyla kişisel markası üzerinde stratejik pazarlama araçlarının kullanılmasına deniyor. Başka bir deyişle, kişisel markalaşma; iş hayatında kişinin kendisiyle birlikte kariyerinin, uzmanlığının ve güçlü yanlarının rakiplerininden farklılaştırılarak stratejik bir marka olarak yaratılma sürecidir. Kişisel markalaşma kariyer yolculuğunda tüm kontrol ve gücü kişinin kendisine verir.

Kişisel markalaşmanın sağladığı faydalar;


  • ​​​Rekabet avantajı

  • Öz farkındalık

  • Stratejik kariyer yönetimi

  • Yeni iş fırsatları, müşteriler ve ortaklıklara erişim

  • Network genişlemesi

  • Hedef kitleye erişim

  • Görünürlük, gelir ve etki alanı artışı


Stratejik kişisel marka yönetimi, hayatın her alanında bize avantaj sağlayabilecekken, bunu bugün doğru yönetmeye başlayanlar, gelecekte kendi alanında lider, rol model ve/veya düşünce lideri olmak için hep bir adım önde ilerleyecekler. İş hayatında liderler, yöneticiler, sporcular, girişimciler, sanatçılar, siyasetçiler, sosyal medya fenomenleri ve hatta öğrencilerin bile şimdiden kendine yatırım yapıp kişisel markalaşma konusunda stratejik olarak kendini konumlandırması gerekiyor. Ne kadar değerli bir ürün / hizmet de sunsak, bunu doğru kişilere, doğru yerde, doğru zamanda ve doğru şekilde anlatamıyorsak kime ne faydası var?




379 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page