top of page

KİŞİSEL İMAJINIZ , SESSİZ TAVSİYE MEKTUBUNUZDUR!

Güncelleme tarihi: 23 Eyl 2020

KİŞİSEL İMAJINIZ , SESSİZ TAVSİYE MEKTUBUNUZDUR!

İmaj, kendimizin ya da başkalarının zihninde oluşan, bilgilenme, yargılama, ilişkiler gibi etkileşimlerle biçimlenen bir algıdır. Algı yaratılabilir ve dış görünümle desteklenir. Kişisel imajımız kendimizi nasıl algıladığımız ve başkalarınca nasıl algılandığımızı ifade eder ve içten dışa yansır. Kişisel imaj yönetimi, kendinizi pazarlanabilir ve hayatınıza fayda ve kazanç sağlayacak şekilde paketleme sanatıdır.

Kişisel İmaj 3 aşamadan oluşur.

KENDİMİ NASIL GÖRÜYORUM ?

ÖZ İMAJ

BAŞKALARI BENİ NASIL GÖRÜYOR?

ALGILANAN İMAJ

NASIL OLMAK/NASIL BİLİNMEK İSTİYORUM?

İDEAL İMAJ

ÖZ İMAJINIZLA, ALGILANAN İMAJINIZ BAĞDAŞIYOR MU?

Tüm bu kişisel imajların dışında, bir de “kişisel gerçeğimiz” bulunmaktadır. Gerçeğimiz bazen öz imajımıza, bazen algılanan imajımıza, bazen de ideal imajımıza daha yakındır. Kişisel tutarlılığın ölçüsü, kişisel imajın kişisel gerçeğe yakınlık ve uygunluk derecesidir. ÖZ İMAJ’a, psikolojide benlik algısı da denmektedir. Kişinin kendini, kendi iç aynasında görme şekli onun öz imajını oluşturur. Öz imaj, sirkteki görüntü saptırıcı aynalar gibi yanıltıcı olabilir. Kişiler kendilerini gerçekte olduğundan daha iyi ya da daha kötü görebilirler. Kişinin öz imajı ile öz gerçeği arasındaki fark çok açık ise, kişi kendine yönelik saygısını yitirecektir.

İDEAL İMAJINIZA YAKLAŞMAK, ÖZ İMAJINIZDAN UZAKLAŞMAK MI DEMEK?

ALGILANAN İMAJ

Başkalarının bizim ne olduğumuzu “sandığı” ile ilgilidir. Cenazelerde sorulan “Merhumu nasıl bilirdiniz?” sorusu, algılanan imajı, başkalarınca nasıl bilindiğimizi anlamaya yöneliktir. Bir kişinin algılanan imajı ile gerçek karakteri arasındaki farkın büyük olması, o kişiye yönelik, tutarsızlık duygusundan sahtekârlık hissine kadar pek çok olumsuz duygu yaratır.

İDEAL İMAJ

Kendimizi nasıl gördüğümüz ve içimizde olanı başkalarına nasıl göstermek ya da, sunmak istediğimiz ile ilgilidir. Bir kişinin, “Nasıl bilinmek istersiniz?” sorusuna verdiği cevap, bizi, o kişinin kafasındaki ideal imaj ile ilgili ipuçlarına götürür. İdeal imajı tasarlarken, kişinin gerçek karakter özellikleri, işinin veya sosyal konumunun gerekleri ve ilişkide olunan kişi veya kitlenin beklentileri dikkate alınmalıdır.

GÜÇLÜ KİŞİSEL İMAJIN 3 UNSURU

1. GÖRÜNÜM

Dış görünümünüz 'sessiz bir tavsiye mektubu' gibidir. İnsanlar, mektubun zarfını beğenirse açıp içine bakarlar. Kıyafetiniz, kendinize verdiğini değerin dışa yansımasıdır. İlk izlenimi oluşturabilmek için ikinci bir şansınız yoktur. İlk izlenimde etkili bir dış görünüm, sizi her durumda bir adım öne çıkartır. Etkili bir dış görünümün oluşturulabilmesi için stil sahibi olmak gerekir. Çokça yapılan bir hata, stili moda ile karıştırmaktır. Moda, size sunulan, stil ise size sunulanlar arasından seçim yapmaktır. Stil sahibi olmak kendini tanımakla başlar. Çünkü stil, karakterinize, vücut tipinize, mesleğinize, hedef kitlenize, bırakmak istediğiniz etkiye uygun olarak, zevkiniz doğrultusunda, kendi özgün tercihinizi yapmaktır. Stiliniz, geleneksel mi? zarif mi? yenilikçi mi? romantik mi? sportif mi? ciddi mi? yaratıcı mı? olduğunuzu ortaya koyar. Başkalarına kendinizi ve hikayenizi doğru anlatmak önemli. Parmak arası terlikli, Hawai gömlekli, şortlu bir Kardiyoloji doktoruna kendinizi ve sevdiklerinizi emanet eder misiniz?

2. DAVRANIŞ

Bir insanın niteliği, kıyafetiyle, nezaketi davranışlarıyla, bilgisi konuşunca, becerisi işiyle, görgüsü de, yemesi, içmesiyle ortaya çıkar. Nezaket, zarafet ve görgü, karakterinizin dışa vurumu olacağından, davranışlarınız üzerinde en etkili olacak unsurlardır.

Nezaket; herhangi bir zorunluluk olmadan kişinin aileden aldığı terbiyedir.

Görgü ise; bir toplum içinde uygulanması gereken kurallardır ki, ülkelere ve kültürlere göre farklılık gösterebilir. Nezaketi ve görgüyü yerinde ve doğru kullanmak içinse zarafete ihtiyaç vardır, bu da kültür ve zekaya ihtiyaç gösteren bir davranış şeklidir.

Tüm bunlar ise Pozitif Zeka geliştirmeden davranışa dönüşemez. Pozitiflik, inşa edebileceğiniz bir beceridir. Pozitiflik, zihninizin sağ kaslarını esnetirseniz inşa edebileceğiniz bir beceridir. “PQ”, zihninizin hangi tarafta daha çok vakit geçirdiğinin orantısal ölçüsüdür. Pozitif Zeka, potansiyelinize ulaşmak için en büyük faktörlerden biri olabilir. Zihniniz sizin tarafınızda olduğunda, gelişirsiniz. Zihniniz size karşı çalıştığında takıntılı olursunuz. PQ testi sonucuna göre zihinsel ve fiziksel engelleri ortadan kaldırmak ve 'Karizmatik Duruş' sergilemek geliştirebilen bir beceridir.

3.İLETİŞİM

Kendi iletişim profilinizi tanımadan, karşınızdakini nasıl tanıyıp, etkili iletişim kuracaksınız? Nasıl göründüğümüz kadar, neyi, nasıl söylediğimiz de, mesajımızın doğru algılanmasında ve etkili olmasında önemlidir.

Sözlü İletişim Becerileri; Konuşma hızı, diksiyon, artikülasyon, tonlama ve anlamsız seslerden sakınma olarak özetlenebilirken,

Sözsüz İletişim Becerileri;

1. Duruş, amaçlı hareketler

2. El, kol hareketleri

3. Yüz ifadesi

4. Etkin Dinleme

5. Göz teması da, geliştirilebilen ve sözlü iletişimden önce karşımızdakileri etkileyen beceriler bütünüdür.

Kişiye özel uygulanan 'İletişim Profilleri' testi ile en kolay ve akılda kalıcı bir teknikle, iletişim tarzınızı belirleyebilirsiniz.

İDEAL İMAJIMI 2 ADIMDA N ASIL TASARLARIM?

1. İdeal imaja ulaşabilmek için, kişi, imajını oluşturan tüm öğeler üzerinde bilinçli olarak çalışmalı ya da profesyonel yardım almalıdır.

2. Kişi, nasıl hareket ederse, nasıl konuşursa, nasıl görünürse, nasıl davranırsa, ne şekilde algılanacağını kavramalı ve kendine bunlara uygun bir yol seçmelidir.

296 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page