top of page

2021 KİŞİSEL MARKA TRENDLERİ

İyisiyle kötüsüyle 2020’yi geride bırakırken, bizi bekleyen yeni yılın kişisel markalaşma sahnesini domine edecek birçok gelişme de yaşadık. Dünyayı esir alan bir salgından ekonomik krizlere kadar zor dersler aldığımız bir yıl oldu.


Online çalışanların ve freelancer’ların pek zorlanmadığı, ama pek çok alandaki insanların uyum sorununu derinden hissettiği bir dönüşüm yılıydı aynı zamanda 2020… Sosyal medyada markalaşmanın, sanal görüşme ve toplantıların, bunları sağlayan araç ve uygulamaların hayatımızın tam ortasına yerleştiği zamanlardan geçiyoruz.


Uyum… Şartların sürekli değiştiği böyle bir zamanda herkes için önemli. Ben de şimdiden fikir edinmeniz, gerekirse kolayca uyumlanabilmeniz için 2021’de kişisel markalaşma alanında trend olacak kavramları değerlendirmek istiyorum.


2021: SANAL İLETİŞİM YILI

Kişisel markalaşma dünyasında 2021, tepeden tırnağa sanal iletişim yılı olacak.


Yeni insanlarla tanışma şansı veren networking etkinliklerinin olmadığı, seminerlerin yapılmadığı, hazır ofis binalarının boşaldığı, seyahatin neredeyse imkansız hale geldiği bir yılı bitirdik. Kişisel markalaşma açısından sanal diye nitelendirdiğimiz dünyada görünür olmanın, bir kitle sahibi olmanın ne kadar önemli olduğunu fark ettik. Online çalışma kültürü olmayanlar zorlandı, etkileşim kurmak ve yeni beceriler edinmek isteyenler bir şekilde sosyal medya ve online araçların dinamiklerine uyum sağlamak zorunda kaldı. 2021 de sanal bağlantıların ve online markaların yılı olacak.


SANAL İLETİŞİMDE YENİ FORMLAR

Pandemiden önce görüntülü görüşmeyi çoğunlukla yurtdışındaki arkadaşlarınızla yaptığınızı, Skype ve Whatsapp’ın bu özelliğini pek sık kullanmadığınızı hatırlıyor musunuz?


Canlı video formatı 2021 yılında daha da yaygınlaşacak. Sadece tanıdıklarımızla değil, yeni tanıştıklarımızla da bu yolla iletişim kuracağız. Sesli mesaj gönderir gibi videolu hikayeler ve mesajlar paylaşacağız. Böyle bir iletişime hazır mısınız?


ÇEVRİM İÇİ TOPLULUKLARIN YILI

Whatsapp, LinkedIn, Facebook grupları hep vardı. Son yıllarda Telegram da topluluklar için kanal yaratma açısından bir araç halini aldı. Ama belki de ilk zamanlardaki popülaritelerini yeniden yakalamak üzereler!


İnsanlar networking etkinliklerinin yokluğunda birbirleri ile bağlantı kurarak fikir alışverişi yapabilmek için çevrim içi topluluklara her zamankinden daha fazla ilgi gösteriyor. 2021 yılında alanınızla ilgili topluluklara katılmanız ya da kendi topluluğunuzu bir kanalda toplamanız kişisel markanız açısından büyük avantaj sağlayacak.


CANLI EĞİTİMLERDE PROAKTİF OLMAK

Kendinizi geliştirmek için katıldığınız çevrim içi etkinlik ve eğitimlerde sessizce izlemek yerine sorular sormak, geri bildirim vermek gibi proaktif yaklaşımlar sergilemek sanal iletişiminizi kuvvetlendirecek. Bu nedenle fırsatları değerlendirin, belki de bir daha denk gelmeyeceğiniz insanlar için akılda kalıcı bir kişisel marka olun ve onları takipçileriniz arasına katmaya çalışın.


BİRE BİR VİDEO GÖRÜŞMELERİ

Bazen e-postanın yeterli olmadığını gördüğümüz bir yıldı. Ben pandeminin ilk birkaç ayı boyunca bir randevu sistemi kullanarak haftada bir günümü görüntülü ücretsiz danışmanlık görüşmelerine ayırdım. İnsanların bir anda sosyal medyada odaklandığı bu dönemde beni takip eden ama tanışmadığım insanlarla sohbet edip sorularına yanıt vererek çok şey öğrendiğimi söyleyebilirim. Instagram DM üzerinden yaptığım bu görüntülü görüşmelerden en büyük kazanımım hedef kitlemin ihtiyaç ve problemlerini daha yakından görmek oldu. Bu bana hazırladığım eğitimleri güncelleme ve hatta yeni projeler üzerine düşünme ihtiyacı getirdi. Bir ağ oluşturmak ve kitlenizle ilişkilerinizi güçlendirmek, potansiyel müşterilerinize bir adım daha yaklaşmak adına görüntülü görüşmeleri mesaj ya da e-postanın yeterli olmadığı durumlarda mutlaka kullanın.


YENİ FENOMENLER: BİLGİ GİRİŞİMCİLERİ


Büyük fenomenlerin yavaş yavaş etkisini kaybettiğini gözlemlediğimiz 2020’de daha çok bilgi sunan, uzmanlığı olan mikro fenomenlere yöneldik. Hayata ve insanlara dair meseleleri olan hesapların yükselişi bu yıl da devam edecek. Sağlık sektörünün ileri gelenleri başta olmak üzere çok daha fazla kişinin düzenli içerik üretmeye başladığını gördük. Bilgi bu yıl her zamankinden değerli olacak.


DİJİTAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK


Covid ile evlere kapandığımızda ilk önce zamanı nasıl değerlendireceğimizi şaşırdık. Bulduğumuz her sanal etkinliğe katılmak, her video kanalına, her e-kitap servisine abone olmak gibi yavaş yavaş biriktiriciliğe dönüşen bir ruh halini deneyimledik. FOMO’yu( Fear of Missing Out: Birşeyleri kaçırma hissi) Ama 2021 anı yaşamanın yılı olacak. Sanal ortamda bilgi ve becerilerimizi geliştirmek adına daha rafine seçimler yapacak; alanımızla ilgili her önümüze çıkan eğitime katılmak yerine gerçekten araştırarak bize katkısı olabilecek ve hayata geçirebileceğimiz eğitimleri arayacağız. Zira zor olsa da sanalda yerleşik düzene geçmeyi başardık. Bundan sonrasında daha sürdürülebilir seçimler yapacağız.



286 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page