top of page

Kişisel Marka Yaratımında Renklerin Sesi


Renkler dilsiz, sessiz, sözsüz de olsa; aslında, insanların beyin dalgaları üzerinde farklı duygusal algılarını tetikleyen iletişim dilinin en etkin sesi ve sözüdür.


Rengin günümüzdeki tanımı insan gözünün algılayabildiği ışıksal bir dalga boyu iken renk algısı kişilerde daha derin bir etki yaratarak insan beyninde duyguları tetikliyor.


12 yıllık kurumsal özgeçmişimde global firmaların 360 derece iletişimini üstlenmiş ve kurumsal kimlik çalışması ile marka konumlandırması deneyimine sahip olan bir stil danışmanı olarak bu blog yazımda yalnızca ana renkler üzerinden hem kurumsal hem de stil kimliğini ele alarak renklerin disiplinler arası nasıl bütünleyici bir etkiye sahip olduğunu anlatacağım.


Kişisel marka yaratımında güçlü, etkin ve doğru bir renk sesi oluştururken gerek kurumsal kimlik gerekse kıyafetlerde hangi rengi, ne amaçla, nerelerde, nasıl kullanacağınıza değinirken kişilerde uyandığı algıyı da vurgulayacağım.


Kırmızı: Kalp atışı ve kan basıncını arttırarak adrenalin salgılanmasını sağlamasıyla metabolizmayı da hızlandırır. Metabolizmanın hızlanması ile hem fiziksel hem de duygusal iştahı, tutkuyu tetiklerken aynı zamanda çok maruz kalındığında aşırı tepkimeye, agresifliğe neden olabilir. Görünür ve çok güçlü bir renktir. Gücü, enerjiyi, harekete geçmeyi temsil eder.


Kıyafetlerde elbise, takım, palto gibi büyük alanlarda kırmızı kullanımı fark edilmenizi sağlar ve güçlü, cesur karakterinizi ortaya koyar. Özellikle siyasilerin kırmızı tercihi bir nevi güç bendecilikten gelmektedir. Kendini savunmaya, her an cevap vermeye hazırım mesajı verir. Uzlaşıcı bir renk asla değildir.


Kurumsal kimlikte kırmızı çoğunlukla yiyecek içecek sektörünün kullandığı kan basının yükselmesi, metabolizmada hızlanma ile gelen açlık nedeniyle kullanılır. Ayrıca, marka olarak sektördeki gücü de temsil etmek ya da kırmızının o güçlü vurgu ile akılda kalmak isteyenler markalar da kullanabilir.



Mavi: Rahatlatıcı ve sakinleştirici özelliği olması nedeniyle kan basıncını dengeler, kalp atışını ve solunum hızını dengeleyerek sakinliğe teşvik eder, yatıştırıcı özelliğine sahip bir renktir.


Kıyafetlerde mavi kullanımı karşıdaki kişinin kendini daha iyi ifade etmesini sağlarken, karşıdaki kişiyi güvende hissettirir. Mavi rengi kıyafetlerinde kullanan kişiler sakin algılanır ve güven verir. İletişimi kolaylaştırır ve uzlaşıcı bir renktir.

İnsan ilişkilerinde ve iş hayatında sakin, güven veren, iletişime açık mesajları vermek isteyenler için ideal bir renk kullanımıdır.


Kurumsal kimlikte mavi kullanımı güven vermesi ile birlikte o markanın tutarlığı ve samimiyetini simgeler. Mavi rengin rahatlatıcı ve sakinleştirici özelliği kurumsal kimliğe yansıdığında kişilerde çabuk ulaşabilir bir marka olduğu düşüncesi de yer alır.


Sarı: Sarı renk güneş ışığını simgelemesi ile zihni canlandıran ve uyaran bir renk olarak algılanır. Özellikle beynin sol ve analitik tarafını harekete geçirir. Ruhu canlandıran bu renk yaşam enerjisini yukarı çeker ve kişiyi iyimserliğe iter. Sarı renk bilimsel olarak beyindeki sinir sistemine olumlu tepkime sağlamasıyla çabuk ve mantıklı kararlar aldıran bir etkiye sahiptir.


Kıyafetlerde sarı kullanımı insan ilişkilerinde samimi, enerji dolu ve sıcaklığı yansıtırken eğlenceli ve mutlu olduğu mesajları da verir. Sarı iletişime açık, arkadaş canlısı, enerji ve deli dolu kimliğinizi yansıtan bir renktir.


Kurumsal kimlikte sarı kullanımı markanın enerjisi ve iletişiminin yüksek bir iş yaptığı izlenimini verir, iyimserliği besleyen bir renk olması nedeniyle kişilerde olumlu etki bırakması kaçınılmaz bir gerçektir.


Renkler eski çağlardan günümüze kadar birçok alanı etki altında almış mucizevi bir dilsiz kaynaktır. Renklerin iyileştirici gücünü de keşfetmek isterseniz buradan diğer blog yazıma ulaşabilir, kendinize ve hayatınıza daha fazla katkı sağlayabilirsiniz.






74 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page